Vrijheidsmuseum

Voor het vernieuwde Vrijheidsmuseum in Groesbeek ontwikkelde Polyned een iconische overkapping in de vorm van een Shaded Dome – een innovatief textielgebouw dat symbool staat voor vrijheid én duurzaamheid.

Gelegen op historische grond, waar Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief plaatsvonden, is het nieuwe Vrijheidsmuseum een plek van herinnering én toekomstvisie. Met de karakteristieke Shaded Dome krijgt het gebouw een herkenbare vorm die verwijst naar de duizenden parachutes die in 1944 de lucht vulden. Tegelijkertijd eert het de voormalige herdenkingskoepel van architect Antoon Croonen, waarmee het ontwerp een brug slaat tussen verleden en heden.
De Shaded Dome is een gepatenteerd, duurzaam bouwconcept dat bestaat uit een opblaasbare luchthal, een netwerk van staalkabels en een hightech textielmembraan dat als buitenhuid dient.
Polyned was als partner van Shaded Dome Technologies, samen met ZJA Zwarts & Jansma Architecten en Royal Haskoning DHV, verantwoordelijk voor de ontwikkeling en realisatie van het textiel membraan. Dit innovatieve materiaal zorgt voor een lichtgewicht, energiezuinig en recyclebaar gebouw.
De koepel is bijna 12 meter hoog en heeft een vrije overspanning van 60 meter, waardoor de binnenruimte (inclusief receptie, restaurant en tentoonstellingen) flexibel indeelbaar is zonder dure aanpassingen. Op 7 mei 2023 werd tijdens een nauwkeurige operatie het dak in enkele uren opgeblazen en geplaatst – een technisch hoogstandje.
Duurzaam en toekomstbestendig
Museumdirecteur Wiel Lenders benadrukt de impact van dit ontwerp:
“Het nieuwe Bevrijdingsmuseum is met de Shaded Dome een uiterst efficiënt en energiezuinig gebouw met minimaal materiaalgebruik. Bovendien zijn de exploitatiekosten laag en de gebruikte materialen te recyclen.”
Met deze overkapping draagt Polyned bij aan een gebouw dat niet alleen visueel opvalt, maar ook een krachtige boodschap van vrijheid, innovatie en duurzaamheid uitdraagt.
Fotografie: © Vrijheidsmuseum Groesbeek & © ZJA

Alles in huis van A tot Z
Onze ontwerper maakt een initiële schets en biedt een artistieke impressie om een directe visuele oplossing te tonen voor een realistisch beeld. Ook stellen we een kostenindicatie op.

Tevreden met de schets en het budget? Dan maken we een voorlopig ontwerp met definitieve berekeningen. Denk aan ontwerpspecificaties, kosten en krachtvereisten.

Voor de productie start, bepalen we de definitieve constructie in een bindende planning.

We gaan aan de slag met het productie- en montageplan. Materialen worden verpakt en naar de locatie vervoerd, waar onze VCA-gecertificeerde monteurs de montage verzorgen.

Na montage volgt een oplevering met de projectleider, waarbij alles grondig wordt gecontroleerd. We regelen ook het onderhoud en de service, afgestemd op het project en in overleg met de klant.

Een team van professionals
Van schets tot realisatie. Onze specialisten pakken de regie en werken alles uit tot in detail.